Korsør Hospice – et følelsesfuldt emne, som Korsørs borgere og mange fra hele Slagelse Kommune tog godt imod. Nu er Korsør Hospice Støtteforening stiftet.
Af Jane Kjølbye, projektleder
Til guitarakkompagnement sang over 110 fremmødte borgere med på Hans Holms og Erik Lindebjergs Livstræet, hvis omkvæd netop kunne stå i vores hospicefilosofi. Mange ekstra stole blev båret ind, og initiativtager til Korsør Hospice, Niels Bo Jørgensen, kunne stolt byde velkommen til stiftende generalforsamling for Korsør Hospice Støtteforening.
Pludselig går det stærkt
En næsten 10 år gammel drøm for Niels Bo Jørgensen nåede et momentum, da Det konservative Folkepartis Brigitte Jerkel fik 6.8 mio. kroner på Finansloven til Korsør Hospice lige inden årsskiftet. Det blev startskuddet til dannelse af arbejdsgruppe med 13 deltagere.
”Ingen kan gøre det her alene,” understreger Niels Bo Jørgensen. ”Og vi har så mange forskellige talenter i vores arbejdsgruppe. Takket være dem har vi både styr på den lægefaglige palliative (smertelindrende) indsats, ombygning og indretning, hospicefilosofien med omsorg, sjælesorg og frivilligeindsats.”
Korsør Hospice skal indrettes i Korsør gamle Sygehus – i den nyeste fløj, siger byggekoordinator Jim Stjerne Hansen: ”Her kan vi indrette private stuer på 30-40 m2 til patienter. Privat bad og toilet er en selvfølge, ligesom en sovesofa til pårørende er vigtig. Og netop fra den nye fløj vil vi lave opholdsstuer med udsigt ud over Storebælt – og gerne en stor altan, så duften af det salte Bælt og tang, som Korsørborgere er vokset op med, også skal følge os på det sidste ophold.”
Og så drømmer Jim Stjerne Hansen om, at det bliver muligt at købe ejendommen, så det er hospicegruppen, der helt og holdent står for den perfekte indretning.
Et Hospice er ikke en isoleret ø
Ingen kan som speciallæge Bent Enig redegøre for Hospice-grundlæggeren Cicely Saunders filosofi om det moderne hospice, som vi alle arbejder videre med i hele Europa: ”Når det ikke længere er muligt at helbrede, er det vores pligt at lindre!
Det handler om den totale omsorg for både patient, pårørende og familien. Målet er at fremme livskvalitet og lindring.”
Arbejdsindsatsen omkring driften af et hospice skal være tværfaglig. Det gælder både i det lindrende arbejde med patienterne, hvor mange forskellige faggrupper er i spil – læge, sygeplejersker, psykolog, præst osv., men også i et samarbejde med Slagelse Kommune og Region Sjælland.
”I min optik,”fortsætter Bent Enig, ”skal Korsør Hospice være center for palliativ behandling, vidensdeling og faglig udvikling i Slagelse Kommune. Vi skal yde palliativ behandling og rådgivning på ekspertniveau. Korsør Hospice skal tilbyde undervisning – både teoretisk og i rotationsstillinger – samt forskning.
Korsør Hospice skal ikke alene være til gavn for de indlagte patienter, men også for de patienter, der ønsker at forblive i eget hjem. Og Korsør Hospice skal være en integreret og aktiv del af regionens palliative (smertelindrende) indsats – ikke en isoleret ø!”
Det nære sundhedsvæsen
Annette Stærke er praktiserende læge gennem 30 år i Korsør (Lægernes Hus på Norvangen). Hun understregede, hvor vigtigt det er for mange mennesker at kunne dø i eget hjem, men at netop hjemmets indretning ikke altid gør det praktisk muligt:
”Et hospice er selv sagt perfekt indrettet. Og så er der ro, for personalet har ikke som i den i øvrigt meget dygtige hjemmepleje og på et sygehus akutte opgaver, der konstant bryder ind og vælter allerede planlagte opgaver.
Og vi skal huske, at en døende – ofte ældre – også kan have en ægtefælle, der er ældre, og som derfor også bliver både psykisk og fysisk svækket. Døende kan både være angste og fx bange for ikke at kunne få luft. Det er bl.a. sådanne akut opståede situationer, som personalet på et hospice er specialuddannet til at klare,” forklarer Annette Stærke.
En politisk mærkesag
Etablering af flere hospices i Danmark er en hjertesag for Det konservative Folkeparti, fortalte Brigitte Jerkel, MF:
”Pleje og omsorg er et vigtigt politisk område for mig. Derfor var en af mine topprioriteter ved de seneste finanslovsforhandlinger også at få afsat midler til at opføre Korsør Hospice. Vi har i forvejen flere hospices i Region Sjælland. Der er Svanevig i Bandholm - Hospice Sjælland i Roskilde – og Filadelfia i Dianalund. Men vi får brug for flere hospicepladser i fremtiden, og Korsør har jo en uovertruffen beliggenhed rent trafikalt.”
Og Brigitte Jerkel understreger, at det næste store trin for hospicearbejdet i Korsør er at få en driftsoverenskomst og i forlængelse heraf også at skaffe midler fra en række fonde. En mulighed er at søge driftsmidler fra en kommende Finanslov, men indtil videre er det kun Danmarks 2 hospices for børn og unge, der er på finansloven med driftsmidler - 5 mio. kroner årligt til hver.
Støtteforeningens bestyrelse
Under kyndig ledelse af advokat Jens Iversen, Advodan i Slagelse, blev Korsør Hospice Støtteforenings vedtægter og den stiftende bestyrelse godkendt:
Niels Bo Jørgensen
, initiativtager til Korsør Hospice og kommunalpolitiker,
.
formand
, pensioneret speciallæge,
næstformand.
Bent Enig
, projektleder, cand. mag. og forfatter,
sekretær.
Jane Kjølbye
, revisor og partner i Dansk Revision i Slagelse,
Jens Christian Mikkelsen
kasserer.
Markvard Hovmøller
bestyrelsesmedlem.
, pens. skoleinspektør, tidl. mangeårigt kommunalbestyrelsesmedlem,
, apoteker, Korsør Apotek,
bestyrelsesmedlem.
Peder Harboe
, selvstændig erhvervsdrivende med rådgivning og service for byggebranchen
,
Jim Stjerne Hansen
Poul Erik Elkjær Andersen
, pensioneret læge,
suppleant til bestyrelsen.
, præst v/Skt. Povls Kirke,
Lykke Wester
suppleant til bestyrelsen.
Jette Fonseca
revisor.
, pensioneret sygeplejerske og vågekone,
Jørn-Ole Didriksen
revisorsuppleant.
, Detailchef, virksomhedsejer, byrådsmedlem for Venstre,
bestyrelsesmedlem
Korsør Hospice Støtteforening vil jævnligt informere medlemmerne via mail, hjemmeside (www.korsor-hospice.dk) og brev. Et medlemskab koster 150 kroner pr. person og 500 kroner for et firma eller en forening for kalenderåret. Gaver og sponsorater kan fratrækkes i skat, men skal indbetales via en særlig konto i Hospice Forum Danmark, som Korsør Hospice Støtteforening nu bliver medlem af.
Når Korsør Hospice er en realitet, vælges en bestyrelse, der skal stå for driften af Korsør Hospice, mens Støtteforeningens nuværende bestyrelse fortsat vil bidrage til det økonomiske fundament for Korsør Hospice samt med organisation af frivillig hospicehjælpere, støtte til uddannelse og efteruddannelse samt udvikling inden for hospicepleje for alle faggrupper og frivillige.
Omkvæd fra Livstræet:
Lad dem lege i Livstræets krone
Lad dem føle, at livet er stort
Lad dem skue de blå horisonter
Og himmelhvælvingens port.
Cicely Saunders, det moderne hospice’ grundlægger:
Du vedkommer os fordi du er her –
Du vedkommer os indtil sidste øjeblik af dit liv-
Vi vil gøre alt for hjælpe dig til at dø fredfyldt,
men også til at leve til du dør.